TRYLLESPEJLET
Om fotografiets natur og unatur
 
Fotografiet har det lidt lige som en af ”de her schweizerknive, der med lup, fil, dåseåbner og proptrækker kan det hele”*): det oplyser, det bedrager, det betager, det generer; det synliggør underfuldt, hvad der ellers ikke kan ses; og det ses, hvor man helst ville være det foruden.
Selvom fotografiet kun har lidt over 150 år på bagen, så har det gennemtrængt alle områder af de vestlige samfund. Det har gjort sig uundværligt for videnskaben, for medierne og reklamen, og det er trængt ind på kunstakademierne og gør sig nu gældende på lige fod med de gamle kunstarter. Selv auktionshusene bidrager med tårnhøje priser på de kameraskabte billeder.
Med et kig til fotohistorien vil foredraget perspektivere fotografiet, men især opholde sig ved mediets nyere og nyeste bidrag til den oprørske eller tænksomme visuelle kunst.
<>
 
Foredraget er bestilt til og afholdt på Vejen Kunstmuseum november 2011, og blev samme år afholdt på Kunsthøjskolen i Holbæk og på VERA, Skole for kunst & design, Kbh. I 2012 for de Fælles Fynske Fotoklubber i Svendborg, i 2013 i Fotografisk Salon, Århus, og i 2014 på Seniorhøjskolen i Kerteminde.

*) Citat af Hans Edward Nørregaard-Nielsen vedr. Fogtdals Kunstleksikon
 
 
Copyright © 2011 Finn Thrane
Til toppen af siden